Welcome, Guest
Username Password: Remember me

New project : Amplificator audio de putere
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: New project : Amplificator audio de putere

New project : Amplificator audio de putere 5 years, 8 months ago #1445

Inainte de toate, sper ca am ales categoria potrivita in care sa scriu despre proiectul asta. Din moment ce forumul nu este de electronica, insa IT-ul este oarecum related, sper ca e ok aici.

Dupa o discutie cu tata, despre amplificatoare (ex electronist), mi-am adus aminte ca am o carcasa de statie pe care mi-am propus sa o reanimez. Am scotocit bine, am gasit-o, i-am facut niste poze si apoi m-am pus pe curatat.

Este vorba de o carcasa din aluminiu, cu niste radiatoare sanatoase si cu mult potential. Nu stiu exact ce marimi are, insa estimez un 50 x 40 x 12 (cm). Din pacate tot ceea ce a ramas din ea este scheletul, radiatoarele si transformatorul (cel mai important).

"Motorul" este bine realizat, are 2 iesiri de 25 volti (8 sau 10 amperi) si una de 6 volti, este extrem de silentios si nu vibreaza. Schema originala este de AS 2020, produsa de Electronica, si probabil era limitat undeva la 2 x 30 watti.

Tinand cont de capacitatea trafului, as putea sa trag mai mult din el folosind 2 amplificatoare MOSFET bazate pe IRFP240. Dupa redresare si stabilizare i-as putea asigura + 35 / 0 / -35 volti si as ajunge la aproximativ 80 watii. Ceea ce este oricum mult mai mult decat schema originala pe 2N3055.

Sunt destul de nehotarat ce solutie de amplificare sa adopt.

Integrate, MOSFET-uri sau tranzistoare clasice (ex 2N3055).

Tranzitoarele se aud mult mai bine insa nu pot face decat un 2 x 40 watti.
Integratele sunt decente insa as putea urca puterea pana pe la 2 x 120 watii cu ceva costuri mai mari.
MOSFET-urile nu au calitate excelenta, costurile ajung cam la fel ca si in cazul integratelor insa au puteri mult mai mari.

Cateva poze:
Attachments:

Update 0.1 5 years, 8 months ago #1450

Am curatat bine scheletul statiei, am sters radiatoarele, am faput putin cable management si am proiectat partea de sursa. Acum nu mai trebuie decat sa astept sa imi vina comanda de condensatoare si amplificatoare. Pana la urma am decis sa merg pe IRFP240, mai exact un modul gata facut de la psc-audio (FET100).

Cele doua module vor fi montate in laterale pe partea din fata. Traf-ul ramane in partea stanga, in dreapta urmand a realiza restul sursei.

Am sa folosesc o punte de 5 amperi si o siguranta pe GND. Alimentarea se va face la 2 x 25 volti AC (~35 DC).

Update 0.2 5 years, 8 months ago #1458

Saptamana asta mi-au venit kit-urile FET 100 de la PSC Audio si condensatoarele de 10000 microF. Am avut o placa de cablaj de 15 x 10 cm, am taiat-o pe jumatate si am realizat sursa de alimentare.

Alimentarea este formata dintr-un traf cu 2 iesiri de 25 volti, o punte redresoare de 3 amperi, 2 condensatoare de 1000 microF si inca 2 condensatoare mici in paralel cu intrarile puntii.

Sper sa va placa .
Attachments:

Update 0.3 5 years, 8 months ago #1459

In prima postare intrebam ce sa aleg intre 2N3055, integrate si FET-uri. Pana la urma am decis ca cel mai ok este sa folosesc montaje gata facute, cu MOSFET-urile IRFP240. Pentru mai multe detalii puteti intra pe datasheet-ul pus la dispozitie de producatori: www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfp240.pdf
Montajul pe care l-am folosit eu se numeste FET100 si este produs de catre PSC-Audio, o firma din Brasov (daca nu ma insel). Puteti cauta pe google (ca sa nu fac reclama aici).

Le-am alimentat la +/- 35 volti, le-am reglat curentul de repaus la 50 mA (nu vreau sa le incing prea tare) si m-am apucat de facute teste.

Sunt foarte multumit de rezultate, insa cred ca are mai mult de oferit decat ce pot sa scot eu cu alimentarea asta.

Totusi sunt dezamagit de faptul ca modulele nu au rezistenta de sarcina si nici macar niste condensatoare amarate pe iesire.
Attachments:

Re: Update 0.3 5 years, 8 months ago #1460

  • hidden
  • OFFLINE
  • Junior Geek
  • Posts: 160
Felicitari! Arata chiar foarte bine!
Close your eyes and feel the geeky breeze
The following user(s) said Thank You: mihaiioan

Re: Update 0.3 5 years, 8 months ago #1461

Multumesc! Mai este extrem de mult de lucru la ea. Am nevoie de tabla din aluminiu (ceva mai rigida), mufe RCA pentru intrarile de semnal, mufe pentru iesirile audio, corector de ton cu preamplificator si doua vu-metre.

Dar la final, o sa fie fun!

Update 0.4 5 years, 7 months ago #1497

A trecut ceva vreme de cand n-am mai postat nici un update legat de proiectul asta. Saptamana trecuta am cautat bine dupa fata din aluminiu (originala), am curatat-o bine si apoi am verificat daca se mai potriveste. Din pacate vopseaua neagra pe care au folosita in fabrica a fost foarte proasta si s-a intins. Asa ca am decis ca este mai bine sa o curat de tot.

Dupa ce am prins fata i-am pus si un intrerupator pe 220V la 10 A si 2 mufe RCA pentru intrarea semnalului.

Inca este mult de lucru la ea si nu imi permit sa cumpar tot ceea ce am nevoie pentru preamplificator/corector.
Attachments:
Last Edit: 5 years, 7 months ago by mihaiioan.

Re: Update 0.5 5 years, 2 months ago #1611

Am reusit sa ii pun si corector de ton bazat pe TDA 1524 si se aude incredibil de puternic si de bine. Din pacate, din lipsa de timp si bani, n-am cosmetizat-o deloc. Momentan alimentez TDA 1524 dintr-o tensiune nestabilizata de 7.5 volti si desi are nevoie de doar 20 miliamperi, tensiunea e prea mica. In curand am sa ii pun inca un transformator si o sa ii fac o alimentare de 12 volti, bine stabilizata. Dupa aceea urmeaza sa izolez electromagnetic absolut toate cablurile.

Iar apoi, cosmetica.
  • Page:
  • 1

Who's Online »

We have 1302 guests and no members online

Maguay © 2012.