Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Ghid de recenzie laptop
(1 viewing) (1) Guest
 • Page:
 • 1

TOPIC: Ghid de recenzie laptop

Ghid de recenzie laptop 6 years ago #475

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Informaţiile prezentate pentru dispozitivele din gama asta trebuie să fie destul de cuprinzătoare. Altfel sunt mici postări care îşi au mai degrabă locul într-un blog scris în fugă.

1. Detalii fizice
- aspect general [frumos/plăcut/normal/neplăcut/urât] (subiectiv, dar autorul are dreptul la opinie)
- materiale [plastic/metal/carbon/textil/etc]
- tip capac [lucios/mat]
- culoare (care trebuie inclusiv arătată în poze)
- forme ieşite din comun - dacă este cazul
- greutate (cu şi fără accesorii - dacă puteţi intra în astfel de detalii)
- tip ecran [lucios/mat] şi diagonală
- tastatură (e cu clichet? are tastatură numerică? are taste speciale/multimedia? are iluminare? se simte bine la tastat? se flambează?)
- touchpad [plastic/sticlă]
- cititor amprente - dacă e cazul

2. Detalii tehnice
- tehnologie ecran [TN/IPS/VA/etc] (LCD/LED sunt alte poveşti) + timp de răspuns (dacă găsiţi printr-o minune informaţia)
- rezoluţie afişaj (şi eventual alte rezoluţii suportate)
- unghi de vizualizare (de sus/jos şi din laterale)
- reproducere culori (comparaţi cu un alt monitor/afişaj sau dacă sunteţi super geekşi poate aveţi un colorimetru )
- procesor (producător, model, frecvenţă)
- memorie (producător, tip de memorie, cantitate, viteză, număr module, cantitate maxim suportată, numărul total de socluri de memorie - important pentru upgrade)
- video [integrat/dedicat/mixt] (producător, frecvenţă GPU, memorie [partajată/dedicată/mixtă])
- stocare (tip dispozitiv [HDD/SSD/SSH], format [2,5"/1,8"/etc], tip conector [IDE/SATA/mSATA/etc])
- unitate optică dacă e cazul [CD-ROM/RW(lol)/DVD combo(lol)/DVD-RW/Blu-ray combo/Blu-ray writer] şi medii [Dual Layer/DVD-RAM/etc] + tehnologii suportate [LightScribe/etc]
- conectori + tip/versiune (2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x FireWire 800, 1 x HDMI, 1 x PC Card, 1 x microSD/MMC/etc, 1 x jack 3,5", 1 x microfon 3,5" etc)
- touchpad (multitouch? side-scroll? etc)

3. Redactarea articolului
- e important să stabiliţi de la bun început cărei game de utilizatori (buget) se adresează obiectul recenziei, pentru că va trebui să adaptaţi stilul articolului în acest sens
- începeţi cu impresia pe care v-o lasă laptopul, pentru că înainte să fie pornit oricui trebuie să-i placă la vedere şi la atingere
- dacă aveţi aparatul în teste, descrieţi software-ul care vine cu acesta şi cel pe care îl adăugaţi pentru testele suplimentare
- dacă executaţi o serie de teste pe laptop, gândiţi-vă cât de util ar fi pentru cititori să comparaţi rezultatele obţinute cu rezultatele aceloraşi teste pe un alt laptop
- printre testele efectuate întotdeauna prinde bine descrierea comportamentului laptopului în medii şi aplicaţii foarte populare: browser cu Flash (YouTube, vimeo etc) sau mult JavaScript (facebook, Yahoo Mail etc), programe de văzut poze (IrfanView, Picasa etc), programe de arhivare (WinRAR, 7-zip etc), programe de redare audio/video (Winamp, Windows Media Player, VLC, KMPlayer etc)
- dacă efectuaţi teste de performanţă e recomandat să faceţi grafice, pe care e obligatoriu să menţionaţi unităţile de măsură şi care valori sunt mai bune: mai mult sau mai puţin

4. Mânuirea laptopului
- pe toată durata şedinţei foto/video asiguraţi-vă că laptopul este curat, fără urme de degete sau orice altceva, ca ilustraţia pe care o faceţi să fie cât mai prezentabilă
- dacă laptopul nu vă aparţine, ci este un model de teste care trece pe la mai mulţi oameni, luaţi în considerare că cineva îl va mai desface din ambalaj şi o să vadă tot felul de urme pe aparat, puneţi-vă în locul acestora şi gândiţi-vă cum ar fi să trebuiască să curăţaţi temeinic laptopul ca să puteţi face recenzia; deci la final eliminaţi toate urmele de mânuire.


P.S. Acest ghid poate fi îmbunătăţit. La recomandarea membrilor, administratorii vor putea corecta şi adăuga informaţii în acest ghid.
Last Edit: 6 years ago by Nicu.
The following user(s) said Thank You: Costel, Andreea, mihaiioan

Re: Ghid de recenzie laptop 6 years ago #478

 • Costel
 • OFFLINE
 • root user
 • Posts: 182
Foarte bună ideea, îl vom completa împreună, cu toții!

Re: Ghid de recenzie laptop 5 years, 8 months ago #1462

 • Andreea
 • OFFLINE
 • root user
 • Posts: 41
Așadar, ce completări mai avem de adus? Cine se „bagă” la un „test-drive”?

Re: Ghid de recenzie laptop 5 years, 8 months ago #1464

 • strutz
 • OFFLINE
 • New Geek
 • Posts: 1
O recenzie ar mai trebui să conțină niște teste de performanță ale laptopului (CPU, video, HDD/SSD etc) + o listă de temperaturi de funcționare (idle vs full load).

De asemenea, mai poate conține și o comparație cu un alt model din aceeași clasă (comparații între modele de gaming, ultrabookuri, netbookuri, laptopuri office/business etc) sau cu "fratele mai mic" (pentru a se vedea plusul de performanță adus de noul model).

Re: Ghid de recenzie laptop 5 years, 8 months ago #1466

Cum a spus si strutz, review-ul trebuie in optinia mea sa contina si cateva teste de performanta, niste grafice cu rezultate diverse.

Pe langa cele spuse de Nicu as putea sa recomand un singur lucru. Pentru ca review-ul sa fie ok din punct de vedere estetic, este necesar sa se tina cont de locul in care se filmeaza/fotografiaza produsul.

In cazul gadgeturilor este preferabil sa se filmeze pe un birou curat si cat mai aerisit. Eventual sa fie gol sau cu strictul necesar pentru o cromatica si un aspect placut.

Lumina si culorile sunt extrem de importante si ele, iar in galeata asta intra si focalizarea si unghiurile alese pentru fotografiere sau filmare.

@Andreea: pentru a "baga" un "test drive" este nevoie de produs.
Last Edit: 5 years, 8 months ago by mihaiioan.

3ha9r5v8 1 year ago #21753

 • Phyllisagefe
 • Page:
 • 1

Who's Online »

We have 1329 guests and no members online

Maguay © 2012.