Welcome, Guest
Username Password: Remember me

În loc de regulament
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: În loc de regulament

În loc de regulament 6 years ago #474

  • Nicu
  • OFFLINE
  • Junior Geek
  • Posts: 218
Secţiunea Hands-On ar trebui să conţină nişte recenzii consistente, indiferent de subiect, dar cum talentul redacţional şi experienţa nu stau pe toate gardurile cred că ar prinde bine nişte ghiduri de recenzii la care să contribuim cu toţii. Pe de-o parte personalul Maguay, cu experienţa şi autoritatea să ajute la consolidarea informaţiilor din ghiduri şi pe de altă parte - foarte important - feedback-ul membrilor, care pot spune care-s cele mai importante informaţii la care se aşteaptă din partea unei recenzii. Ghidurile astea nu trebuie să fie nişte modele, ci să conţină lista elementelor importante care nu trebuie uitate într-o recenzie sau care îi ridică semnificativ calitatea.

Discuţia de faţă şi-ar găsi mai bine locul într-o secţiune dedicată ghidurilor, pe post de regulament, astfel ca fiecare discuţie nouă din acea secţiune să reprezinte un ghid de recenzie pentru un anumit tip de produs. Aşa că le cer ajutorul administratorilor în acest sens.

Recenziilor IT li se aplică pe de-o parte nişte norme general valabile în jurnalistică, iar pe de altă parte specificul nişei şi în mod particular al categoriei din care face parte obiectul recenziei. Iar ceea ce nici nu mai e cazul să apară pe post de regulă se numeşte originalitate. Nu vă obosiţi cu copy/paste-uri care pot fi identificate în 2-3 minute pe internet. Nu numai că nu vă onorează, dar mai şi dăunează saiturilor care vă acceptă aceste materiale, pentru că cel puţin Google depuncteză conţinutul copiat de pe alte saituri. Eventual daţi scurte citate pentru a vă susţine materialul redactat, însă întotdeauna cu sursa citată.

Reguli universal valabile
1. Scrieţi gândindu-vă la cititori şi la aşteptările lor. O recenzie slabă e o pierdere de vreme şi pentru autor şi pentru cei care depun efortul să o citească.
2. Cunoaşteţi-vă audienţa. E complicat să scrieţi şi pentru începători şi pentru avansaţi, dar e posibil şi merită să scrieţi pentru cât mai mulţi. Însă combinaţi şi/sau separaţi cu atenţie informaţiile. Dacă sunteţi familiarizaţi cu lectura IT pe hârtie, din cărţi, deja cunoaşteţi casetele cu pictograme care simbolizeză gradul de dificultate. Cântăriţi ideea asta.
3. Stăpâniţi gramatica. E foarte uşor să nu observi grija cu care a fost redactat un material, dar e întotdeauna mai uşor să observi un material scris prost.
4. Stăpâniţi limbajul. Dincolo de detaliile cunoscute doar de avansaţi, regionalismele şi jargonul ar trebui să lipsească cu desăvârşire din articole. Altfel, pentru o seamă de oameni veţi strica sensul unor întregi fraze.
5. Sintetizaţi şi stăpâniţi sinonimele. Repetiţiile pot să enerveze, să irite, să deranjeze, să obosească, să plictisească. (bun exemplu?) Evitaţi asta, folosind sinonime şi reformulând.
5. Acceptaţi greşelile. Cum să învăţăm, dacă nu greşim? Nu-i un capăt de lume dacă nu-i totul în regulă. Puteţi reveni ulterior, să editaţi ceea ce aţi scris, mai ales că suntem online. Şi tocmai pentru că greşim public, fiţi pregătiţi să acceptaţi criticile şi corecturile publicului. Fără prea mult of, corectaţi şi mulţumiţi.
6. Fiţi scriitori, cititori şi critici. Scrieţi câteva paragrafe şi citiţi-le, apoi criticaţi-le ca şi când nu vă aparţin. Dacă vă plac, e bine. Altfel finisaţi ceea ce trebuie şi deveniţi din nou cititor şi critic. Apoi continuaţi recenzia.
7. Fiţi descriptivi, nu exhaustivi. E foarte bine să susţineţi recenzia prin comparaţii şi informaţii clare, ca să evitaţi orice confuzii. Însă evitaţi să daţi mai multe detalii decât trebuie, ca să nu plictisiţi sau să-i obosiţi pe cititori. (pe această cale îmi cer scuze celor pe care i-am "ucis" cu detalii )
8. Descreţiţi frunţile. La o recenzie lungă e indicat să păstraţi interesul audienţei presărând mici elemente amuzante dar reale (vezi mai sus). Atenţie însă, să nu vă îndepărtaţi de subiect. Dacă după recitire vă fac plăcere micile artificii, e de bine.
9. Folosiţi "cobai". Cu excepţia lui "Forever alone", într-o comunitate de geekşi găsiţi pe cineva să vă citească articolul înainte să-l publicaţi. Cereţi-i părerea.
10.Foarte important: verificaţi din cel puţin două surse cu bună reputaţie veridicitatea informaţiilor pe care doriţi să le publicaţi.

Reguli valabile în IT
1. Dacă aţi ajuns să faceţi recenzii hardware/software/servicii, aveţi şi experienţa necesară şi un cerc relevant de persoane ale căror aşteptări vă sunt deja cunoscute. Folosiţi totul în favoarea voastră atunci când faceţi planul recenziei şi nu omiteţi detalii importante decât dacă aveţi o strategie în acest sens.
2. Începătorii nu se împacă bine cu acronimele sau termenii de nişă, deci alegeţi-vă corect cuvintele şi, dacă se poate, strecuraţi elementele avansate în paragrafe pe care să le marcaţi vizual cu un alt fundal, de dragul cunoscătorilor.
3. IT-ul are o gramatică şi un vocabular propriu. "Google it", "Tweet me", "feed nefuncţional" pot părea ciudate necunoscătorilor. Formulaţi-vă ideile într-un limbaj comun şi interesant, în loc să transformaţi recenzia în tutorial (explicând în paranteze semnificaţiile expresiilor pe care le scrieţi <- cam deranjantă paranteza lungă, aşa-i?)
4. Nu excludeţi termenii tehnici. Nici măcar de dragul începătorilor nu putem spune "partea fizică" în loc de "hardware", "partea logică" în loc de "software" sau "ferestruică" în loc de "widget". O recenzie tehnică devine proastă fără termeni tehnici. Păstraţi însă echilibrul.
5. Fiţi cu ochii pe specificaţii. E uşor să omiţi un zero şi să prezinţi un router cu 10/100/100 Mbps în loc de 10/100/1000 Mbps, iar cei grăbiţi, necunoscători sau comozi vor fi dezinformaţi. La finalul redactării unei pagini rezervaţi-vă puţin timp să recitiţi datele tehnice cât vă sunt proaspete în minte. Iar după câteva ore de documentat, scris şi verificat recenzia, căutaţi persoana care îşi asumă rolul de cârcotaş la verificarea specificaţiilor.
6. Ştiaţi că şi producătorii au uneori informaţii eronate pe saituri? Toate detaliile dubioase trebuie verificate în comunicate de presă sau alte surse cu bună reputaţie. Dar dacă greşiţi ceva, e bine de ştiut că în general vina vă aparţine. Aşa că fiţi pe fază pentru critici.
7. Excesul de date tehnice dăunează grav cititorului care n-are timp sau chef de dicţionare tehnice. Rezumaţi-vă la datele cu adevărat importante.
8. Ştiţi de ce un melc e mai rapid decât un SSD? Pentru că SSD-ul transferă date, nu se deplasează. Inventaţi glume sau faceţi comparaţii amuzante cu vechile tehnologii ca până la finalul recenziei să le faceţi lectura mai uşoară cititorilor.
9. Respectaţi producătorii. Nu există producători care să fi lansat doar produse de succes, fără eşecuri, fără retururi în garanţie. Respectaţi şi concurenţa. Diverşi fani Intel cred că trebuie să fie prin definiţie anti-AMD şi vice-versa. Nu încurajaţi aşa ceva. Mai degrabă ajutaţi-vă cititorii să înţeleagă de ce e importantă concurenţa pentru utilizatorul final.
10.Fiţi echilibraţi. O recenzie poate deveni involuntar o reclamă negativă dacă bateţi apa-n piuă pe cât de "super tare" şi de excelent e ceva. Plus că-i supăraţi pe fanii concurenţei. Dacă scrieţi pentru toţi, gândiţi-vă inclusiv la sentimentele cititorilor. Sau dacă v-aţi propus să scandalizaţi lumea de ce aţi ajuns atât de departe cu cititul?

Ilustraţia foto
- începeţi cu pozele de ansamblu, pentru prezentarea generală
- ţinând cont de detaliile fizice pe care le includeţi în recenzie, ilustraţi cele mai importante aspecte fizice în poze clare (focus), concentrate (zoom) pe elementele prezentate

Ilustraţia video
- folosiţi un trepied, un unghi bun şi un focus bun, pentru că sunt deranjante recenziile video în care camera se mişcă, detaliile nu se văd clar şi persoana are doar o mână liberă pentru întorsul dispozitivului pe toate părţile sau pentru operarea acestuia
- dacă adăugaţi voce, luaţi în calcul un microfon wireless lavalieră ca să aveţi sunet de calitate

Întrebare: De ce câte 10 reguli din fiecare?
Răspuns: Puteau fi mai multe, dar măcar de astea e bine să ţineţi cont.

Întrebare: Sunt cele mai importante 10 reguli?
Răspuns: Dacă le-aş fi ştiut pe toate şi în ordinea corectă aş fi fost un scriitor milionar într-o valută puternică. Luaţi-le ca pe nişte sfaturi din experienţa mea tehnică şi jurnalistică.

Întrebare: Ce să fac dacă cineva mă răsplăteşte să fac reclamă pozitivă sau negativă?
Răspuns: Înainte de toate e reputaţia voastră. Cunoscându-vă audienţa, încercaţi să estimaţi reacţiile la articolul pe care l-aţi scrie. Luaţi o decizie în consecinţă.

Exemplu: Ghid de recenzie laptop


Fiecare ghid merită un post scriptum de genul:
P.S. Acest ghid poate fi îmbunătăţit. La recomandarea membrilor, administratorii vor putea corecta şi adăuga informaţii în acest ghid.
Last Edit: 6 years ago by Nicu.
The following user(s) said Thank You: Costel, Andreea, Kymen
  • Page:
  • 1

Who's Online »

We have 1259 guests and no members online

Maguay © 2012.