Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Cum se alege o sursă?
(1 viewing) (1) Guest
 • Page:
 • 1

TOPIC: Cum se alege o sursă?

Cum se alege o sursă? 6 years ago #149

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Scopul meu este să-i invit la discuţie pe specialiştii Maguay, care ştiu prea bine detaliile astea. Eu însă voi porni cu o scurtă poveste pentru cei care nu-s geekşi, că sigur vor ajunge şi aici în căutarea răspunsului.

Eu cred că un geek adevărat alege sursa abia la sfârşit. O sursă trebuie să furnizeze energie electrică şi să protejeze componentele PC-ului de micile fluctuaţii de tensiune. Cele mari trebuie protejate ori de stabilizatoare de tensiune, ori de UPS-uri.

Sursa nu se cumpără la întâmplare, ci trebuie aleasă corespunzător - nu prea puternică, dar niciodată mai slabă decât are nevoie calculatorul. Iar înainte să intru în detalii despre puterea surselor, trebuie menţionat faptul că există multe tipuri.

1. Sursele "clasice", cu simple certificări de conformitate (CE şi altele), care pot avea PFC activ sau pasiv (îi las pe specialişti să ofere detalii) şi unele cu răcire activă (ventilator), sau răcire pasivă (doar cu radiator). Sursele clasice sunt de fapt sursele cu care ne-am obişnuit înainte să apară programul 80Plus.

2. Sursele 80Plus sunt în sfârşit populare în magazinele de IT. Rolul programului 80Plus este eficientizarea consumului de energie, un lucru deosebit de important în condiţiile în care adăugăm anual în consum sute de milioane de noi dispozitive consumatoare. 80Plus nu este singura iniţiativă cu acest scop, dar pentru geekşii care îşi fac configuraţii PC desktop, acest program are nişte beneficii secundare.

În primul rând, producerea surselor clasice nu a fost supusă unui etalon riguros în ceea ce priveşte eficientizarea consumului de energie. E important să ştiţi că şi sursa consumă la rândul ei energie, iar asta pentru sursele vechi asta înseamnă considerabil peste 20-30% din curentul introdus în PC. Inevitabil, o parte din energie trebuie să ajungă în electronica sursei, care transformă curentul şi îl transmite mai departe componentelor PC-ului, dar vechile surse pierdeau masiv energia, fie în electronica proprie, fie prin degajarea de căldură. Iar aici am ajuns la un mare avantaj oferit de sursele 80Plus: sunt mai reci, au nevoie de o răcire mai puţină, deci sunt mai silenţioase şi rezistă mai bine la călduri mari (vara).

Alt mare avantaj al surselor 80Plus este dat de faptul că electronica este concepută în aşa fel încât pierderile de energie să fie cât mai mici - obligatoriu sub 20%.

Pe saitul http://80plus.org/ puteţi vedea prin clic pe întrebarea "What is an 80 PLUS certified power supply?" cum sunt clasificate tipurile de surse din acest program. 80Plus Titanium este cel mai eficient tip dintre toate - peste 90% eficienţă. Sigur, sursele astea sunt şi scumpe, dar e bine de luat în calcul faptul că în doar 2-3 ani un calculator pornit mult timp vă poate economisi destul de mult curent cu ajutorul unei astfel de surse.

Încă un avantaj al surselor eficiente, şi e şi cazul componentelor cu consum redus, e acela că reducând consumul puteţi conecta mai multe dispozitive în prize sau, pentru liniştea voastră, nu o să mai trebuiască să vă faceţi griji că ardeţi prizele cu un consum excesiv. Totul contează.

Revenind la tabelul de clasificare a surselor 80Plus puteţi vedea niveluri diferite de eficienţă la grade diferite de încărcare. E de remarcat faptul că cea mai mare eficienţă afişată în tabel este cea la 50% încărcare. Asta înseamnă că o astfel de sursă dă probabil cel mai bun randament când componentele consumă 50% din capacitatea acesteia. Acum rămâne de stabilit consumul componentelor calculatorului, ca să puteţi face un calcul, măcar empiric, înainte să cumpăraţi o sursă.

Eu nu-s gamer şi nici nu am nevoie de hardware de cea mai înaltă performanţă ca să îmi desfăşor activităţile, aşa că îi rog pe geekşii care au înclinaţii către performanţe extreme să completeze cu informaţii secţiunea asta.

Raportându-ne la componente de larg consum eu estimez că în funcţie de model, performanţă şi grad de solicitare, avem următoarele consumuri:
- un procesor: 40-70W
- un HDD: 6-15W
- o placă de bază: 10-50W
- o placo video dedicată: 15-200W (MARE atenţie că plăcile video lansate ca vârf de gamă pot consuma cu uşurinţă peste 300W)

ATENŢIE! E tentant să faci o medie e consum a componentelor şi să îţi iei o sursă în consecinţă, dar adevărul este că la pornirea calculatorului unele componente au un consum mult mai ridicat. De pildă, unele HDD-uri ating consumuri de peste 30W la pornire. Sigur, e doar un vârf, iar consumul HDD-ului scade drastic pe urmă, dar sursa tot trebuie să poată oferi acea tensiune. Altfel sistemul nu va porni corect şi riscaţi să vă defectaţi componentele.

Pe lângă consumul maxim instantaneu al componentelor e bine să luaţi surse care vă depăşesc nevoile pentru că electronica se şi uzează în timp, iar componentele vor consuma mai mult curent. Evident că se va întâmpla asta şi când sistemul se va umple de praf şi ventilatoarele vor fi turate suplimentar pentru răcire. Şi asta consumă curent peste ceea ce calculaţi pe hârtie. La modul ideal ar fi să vă luaţi o sursă care poate oferi dublul de consum necesar componentelor pe care le aveţi.

Aştept părerile altor cunoscători şi pe ale specialiştilor Maguay.
The following user(s) said Thank You: Andreea

Re: Cum se alege o sursă? 6 years ago #150

Alt mare avantaj al surselor 80Plus este dat de faptul că electronica este concepută în aşa fel încât pierderile de energie să fie cât mai mici - obligatoriu sub 20%.


20% alea reprezinta ce pierderile prin caldura si electronica sursei.

Re: Cum se alege o sursă? 6 years ago #152

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
N-am înţeles... e o întrebare acolo?

Re: Cum se alege o sursă? 6 years ago #154

Nu, vroiam sa zic ca alea 20% pierderi sunt de fapt pierderile prin caldura si prin electronica interioara. Adica chiar alea sunt considerate pierderile.

Oricum, nice guide, nu stiam nici 10% din ce e acolo

Re: Cum se alege o sursă? 6 years ago #161

Ma tot gandesc sa-mi cumpar un pico psu pentru placa de baza pe care o am. In felul asta pot sa trec usor la o carcasa hand made (e in proiect), minimizez totul cat pot de bine si apoi ma ocup de partea estetica.

Re: Cum se alege o sursă? 6 years ago #210

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Atât timp cât îţi acoperă corespunzător consumul de energie, succes!
 • Page:
 • 1

Who's Online »

We have 1292 guests and no members online

Maguay © 2012.