Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Blogul lui Nicu
(1 viewing) (1) Guest
 • Page:
 • 1

TOPIC: Blogul lui Nicu

Blogul lui Nicu 6 years ago #799

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Înapoi în viitor

Dacă vă uitaţi la imaginea ataşată veţi observa că nu este actuala siglă Intel, ci vechea variantă, valabilă până în 2005, inclusiv. De-aici şi "înapoi" din titlul prezentei postări. Iar viitorul îl reprezintă taman vechea tehnologie din poză - reţelistica 10Gbit disponibilă de destul timp, însă nu pentru largul consum, la utilizatorii casnici.

Nu numai că SSD-urile actuale sunt foarte aproape de limitele teoretice ale standardului SATA 3, dar nici reţeaua 1Gbit nu mai e capabilă să ţină pasul cu rata de transfer a noilor medii de stocare. Încă-s scumpe SSD-urile, dar ce-i drept sunt mult mai accesibile decât acum 2 ani, iar preţul scade în continuare, pe măsură ce capacitatea creşte.

În condiţiile astea e normal să ne imaginăm că peste un an, maxim 2, va fi normal să avem măcar un SSD în calculatoarele noastre, poate chiar ca unicul tip de mediu de stocare. Însă vom fi limitaţi mult de conexiunile noastre de reţea, fie de 100 Mbps, fie de 1Gbps. Eu trag nădejde ca Intel să ia în serios adăugarea cipului 10Gbit de reţea pe plăcile de bază din 2013, măcar pentru platformele extreme. Cred că e foarte important să facem pasul ăsta, pentru că vom avea super calculatoare şi reţele subdimensionate.
Attachments:
The following user(s) said Thank You: Andreea, bobbycvi

Re: Blogul lui Nicu 6 years ago #825

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Ubuntu 12.04 64-bit DVD - 8 minutes of fail

Așa am intitulat experiența mea Ubuntu capturată în următorul clip YouTube:


Așa cum am trecut în descrierea YouTube, am pus mâna pe versiunea asta Ubuntu și am pățit două lucruri:
1. Am pierdut cu controlul sesiunii live alegând opțiunea 1 și schimbând rezoluția.
2. Alegând a doua opțiune de pornire am ajuns la artefacte video în mod text.

Evident, nu-s singurele ciudățenii pe care le puteți vedea în cele 8 minute înregistrate. Am adăugat adnotări în clip, ca să vă fie ușor să le observați. Ideea e că am pornit la drum entuziasmat de atâtea vorbe bune despre ediția asta LTS, încât nu m-am așteptat la așa ceva. Tocmai am șters DVD-ul și am scris un BackTrack 5 R2 - lansat recent. Poate voi încerca 12.04.1, dar nu-s convins că o voi face.
Last Edit: 6 years ago by Nicu.

Re: Blogul lui Nicu 6 years ago #828

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
The Debian Administrator's Handbook

Proaspăt lansată, cartea este tradusă din limba franceză în engleză. Dar asta-i mai puţin interesant având în vedere că originalul este o carte comercială, iar cea tradusă poate fi obţinută gratuit.

The Debian Administrator's Handbook este o carte excelentă pentru orice administrator de servere Linux, deşi părţile introductive pot fi foarte interesante şi cititorilor obişnuiţi, pasionaţi de IT. Cel mai important lucru, probabil, este că întregul conţinut poate fi accesat online sau descărcat în format PDF, EBPU şi MOBI, ca să fie la îndemâna oricui - chiar şi a celor care doresc să tipărească cele aproape 500 de pagini.

De la descrierea Debian, ca sistem de operare, organizaţie şi comunitate, la studiu de caz, analiză de instalare şi migrare, până la mecanismele de bază ale distribuţiei, întreţinerea şi depanarea acesteia, manualul oferă informaţii importante oricărui administrator, fie începător, fie deja rutinat.

Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit la cartea de faţă este faptul că autorii acoperă şi subiecte destinate administratorilor şi utilizatorilor, pentru că sunt puse pe tavă chiar şi aplicaţii din mediul grafic - lucru evident inutil pentru cei care vor şi pot să facă servere care să poată fi administrate strict din consolă. Nu se sare calul nici cu prea multe detalii tehnice, nici cu informaţii excesive despre parte de utilizare, însă cei care doresc să aprofundeze anumite detalii vor găsi legături către pagini de internet relevante.

Nu căutaţi varianta în limba română sau oricare altă limbă decât engleza, pentru că nu le veţi găsi. Suntem în IT şi cine nu ştie engleză... îşi bagă singur beţe-n roţi. Sper să vă fie cu adevărat util manualul.

URL: The Debian Administrator's Handbook

Re: Blogul lui Nicu 6 years ago #838

Chestia aia cu ubuntu trebuie sa ajunga la urechile canonical. N-am vazut niciodata atat de mult fail

Re: Blogul lui Nicu 6 years ago #841

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Am postat pe pagina lor facebook. Dar sincer să fiu nu-mi fac speranţe.

Re: Blogul lui Nicu 6 years ago #842

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
FBI şi "închiderea internetului"

În emisiunea Forum IT de sâmbăta asta (12 mai) am avut invitaţi doi specialişti în reţelistică şi securitate (printre altele). Alexandru Bălan, Sr. Product Manager Bitdefender ne-a confirmat că ştirea care a circulat în presa internaţională are mai degrabă un iz de ştire de senzaţie. Cei care au auzit/citit că FBI ne-ar putea lăsa fără internet din iunie au avut în mare parte şansa să citească informaţii superficiale/vagi despre subiectul de faţă. Pe scurt, în presă a fost menţionată prezenţa unui malware numit DNSChanger sau Alureon, care infectând calculatoarele le modifică setările DNS. Iar ca să afle lumea dacă e infectată, trebuie să intre pe saitul www.dns-ok.us/ şi să vadă mesajul cu imaginea verde. Sau dacă-i roşie, nu-i bine.

Tehnic vorbind e rezonabilă informaţia vehiculată în presă. Însă problema e că majoritatea oamenilor sunt atehnici şi nu pricep ce înseamnă "toate alea" şi chit că unele articole conţin şi informaţii pas cu pas despre schimbarea DNS-urilor în cele legitime, din câte articole am citit încă n-am văzut vreunul care încearcă să calmeze lumea, ci mai degrabă informează şi panichează.

Ca să îi liniştiţi pe cei care nu pricep toate detaliile astea tehnice, de IT, consider că se cuvine ca cineva să intre puţin în detalii într-un limbaj accesibil. Treaba stă în felul următor:

Nişte băieţi deştepţi, dar nu cu bune intenţii, s-au gândit să creeze nişte servere DNS cu informaţii falsificate. Un server DNS e echivalentul informatic al unei cărţi de telefoane, al unei agende: cauţi un nume şi găseşti un număr. E foarte uşor să ne dăm seama cât de grav ar fi să punem mâna pe telefon şi să sunăm la un număr care teoretic e al băncii, dar practic e al unui hoţ. Am sta de vorbă cu cineva, crezând că-i funcţionarul băncii, i-am da detaliile contului şi poate am face şi tranzacţii. Dar dacă la telefon mai avem şanse să ne dăm seama că nu vorbim cu cine trebuie, comunicaţiile prin internet sunt lipsite de transparenţă pentru majoritatea utilizatorilor. Poate doar 1%, dacă nu mult mai puţini, vor reuşi să îşi dea seama că ceva nu-i în regulă cu conexiunea către pagina de internet a băncii.

Mai rău, cu atâtea tehnologii puse la punct pentru interconectarea serviciilor de e-mail (Google, Yahoo, MSN/Live/Hotmail) sau saituri de socializare (Facebook, Hi5, MySpace etc), e foarte simplă crearea unei pagini de internet care să ne permită conectarea în serviciile astea online, însă înainte de conectare... să ne înregistreze utilizatorul şi parola. Practic, un server DNS "măsluit" ne poate trimite către saituri măsluite la rândul lor, iar majoritatea utilizatorilor nu vor sesiza asta dacă vor vedea interfaţa grafică la care se aşteaptă, cu care sunt demult obişnuiţi. Aşa că îşi vor introduce utilizatorul şi parola, după care se vor conecta unde doresc. Va funcţiona fără probleme, cu micul amendament că cineva tocmai le-a furat datele de autentificare.

Ei, bine... din 9 iulie FBI va opri serverele DNS măsluite, lucru care îi va afecta pe utilizatorii de internet care accesează internetul prin intermediul acestora. Cam asta-i treaba. Nu vine FBI la vreun furnizor de internet şi taie cuiva internetul sau să facă cine ştie ce altă grozăvie. Deci fac foarte bine ce fac. Elimină un mare risc de securitate de pe internet. Nu că ar fi singurul, dar problema e că îi afectează pe foarte mulţi, fără să ştie. Sigur, puteţi încerca să rezolvaţi problema pe cont propriu, să intraţi în setările de reţea şi să modificaţi serverele DNS cu ceea ce trebuie, dar e cât se poate de evident că un om obişnuit e tot atât de tentat să repare setările de reţea de pe calculatorul personal pe cât e de tentat să-şi repare singur maşina de spălat dacă se strică. Foarte puţini ar face-o, aşa că oamenii trebuie să ştie la ce riscuri ar putea fi expuşi, să verifice dacă au probleme cu setările, iar dacă au, să cheme pe cineva să le remedieze problema.

Cred că sunt suficient de simplificate informaţiile astea cât să clarifice problema şi utilizatorilor obişnuiţi de internet, nespecializaţi în informatică. Puteţi să le daţi legătura spre postarea asta dacă doriţi şi probabil o să vă mulţumească.

1. Intraţi la adresa www.dns-ok.us/ - dacă vedeţi o imagine cu verde, totul e în regulă. Dacă e cu roşu, continuaţi paşii următori.
2. Dacă aţi văzut imaginea cu fundal roşu, aveţi de făcut câteva lucruri:
- să aflaţi dacă mai e infectat calculatorul cu malware-ul care v-a schimbat setările corecte de reţea
- să eliminaţi malware-ul dacă îl mai aveţi
- să schimbaţi serverele DNS cu cele corecte
- să vă schimbaţi toate parolele şi întrebările/răspunsurile secrete, codurile PIN şi tot ce v-ar putea pune în pericol pierderea datelor personale

Evident, e recomandat să chemaţi pe cineva care chiar ştie ce face, pentru că dacă aţi fost infectat cu DNSChanger sigur veţi dori să vă asiguraţi că scăpaţi cu totul de problemă.

Re: Blogul lui Nicu 5 years, 11 months ago #866

 • Nicu
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 218
Academia de vară Forum IT 2012

În sfârşit, am ajuns în faza în care pornim la un nou drum cu tabăra noastră anuală de informatică. Pregătirile le-am început încă din iarnă, atât doar că programul propriu-zis în stabilim abia acum, în proximitatea evenimentului. Perioada: 26 iulie - 2 august, locul: Complexul Regal, Costineşti.

Tabăra Forum IT s-a născut în 2005 şi a avut aproximativ 150 de participanţi din toată ţara. Şapte ani mai târziu sunt plăcut surprins să văd printre cei înscrişi şi participanţi la prima ediţie, care nu mai au mult şi ies din intervalul de vârstă dedicat evenimentului - 14-29 de ani.

Îmi amintesc şi-acum agitaţia participanţilor pentru PC-ul dual-core oferit de Maguay. A fost o competiţie cu întrebări tehnice, iar cel mai bine pregătit geek a câştigat un PC complet. E cel din poza de mai jos:


În numele Maguay nu pot vorbi, dar vă pot spune că ne vor onora cu prezenţa în cadrul evenimentului şi avem planuri interesante.

Vă invit să studiaţi ghidul de participare la Academia de vară Forum IT 2012 şi să vă faceţi planuri dacă aveţi chef de o vacanţă geeky din care să vă întoarceţi bronzaţi şi poate şi cu premii.
Last Edit: 5 years, 11 months ago by Nicu.

Re: Blogul lui Nicu 5 years, 11 months ago #868

 • hidden
 • OFFLINE
 • Junior Geek
 • Posts: 160
Deja m-am inscris:). Abia astept sa vedem ce o sa fie si cum o sa castig eu ceva pe acolo )
Close your eyes and feel the geeky breeze
 • Page:
 • 1

Who's Online »

We have 6014 guests and no members online

Maguay © 2012.